Maaike Van Puyenbroeck trekt de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.


zaterdag, 17 juni, 2017
Maaike Van Puyenbroeck trekt de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen

CD&V Stekene trekt met een opvallend jonge lijsttrekker naar de stembusslag van volgend jaar. Het bestuur verkoos de 34-jarige juriste Maaike Van Puyenbroeck unaniem tot kopvrouw. De partij verzeilde deze legislatuur na tegenvallende resultaten in de oppositie en trekt nu de kaart van verjonging en vernieuwing. "De ambitie is opnieuw mee te kunnen besturen."

De voorbije bestuursperiodes waren CD&V en Gemeentebelangen steevast de twee grootste partijen die afwisselend de burgemeester leverden, maar wel telkens in een coalitie. In 2012 kwam daar echter plots verandering in. Met 13 op 25 zetels kon Gemeentebelangen alleen de gemeente besturen. CD&V verloor twee zetels en kwam op de oppositiebanken terecht. De partij wil nu echter terugslaan en voerde een verjongings- en vernieuwingsoperatie door. Voormalig burgemeester Nicole Van Duyse stelde zelf voor een stap opzij en maakt nu plaats voor Maaike Van Puyenbroeck.

Hiermee is een relatief onbekend gezicht aangeduid als lijsttrekker. Ze zetelt sinds januari in de OCMW-raad, een zitje dat ze vorige legislatuur ook al drie jaar bezet hield. De 34-jarige juriste is getrouwd met Johan Symoens, voorzitter van CD&V Stekene, en heeft twee kinderen. "Ik ben al meer dan tien jaar politiek actief", vertelt ze. "Enkele jaren geleden kwam ik eerder toevallig in contact met de partij. Ik heb er nadien ook mijn man leren kennen. Politiek is dus bij ons nooit ver weg. De goesting is groot om met een toffe ploeg naar de verkiezingen te trekken."

 

Man stap opzij

Het bestuur heeft unaniem beslist om Maaike Van Puyenbroeck als lijsttrekker naar voor te schuiven. Johan Symoens zal een stap opzij zetten als voorzitter en de fakkel tijdelijk doorgeven aan Nicole Van Duyse, die wel nog op de lijst zal staan bij de verkiezingen.

Maaike wil zich de komende weken en maanden vooral inwerken in de verschillende dossiers en haar oor te luister leggen bij de bevolking. "Ik besef dat ik een relatief nieuw gezicht ben en dat het uitzonderlijk is dat een lijsttrekker nooit eerder in de gemeenteraad zetelde. Daarom wil ik nu zoveel mogelijk mensen spreken om te voelen wat er leeft. Daarna gaan we met die ervaringen aan de slag om een programma uit te werken. Ik ben niet van plan om te veel verkiezingsbeloften te maken, zoals veel andere partijen doen. Ik wil het herleiden tot een viertal sterke punten. Verkeersveiligheid zal daar zeker bij zitten. Ik wil ook niet het enige nieuwe gezicht zijn. We willen nog meer jonge mensen aantrekken. Uiteraard verliezen we de vaste waarden niet uit het oog. Ook voor hen zal er plaats zijn op de lijst."

 

Realistisch

Maaike is ambitieus, maar ook realistisch. "Als lijsttrekker profileer je jezelf als kandidaat-burgemeester, maar zover denk ik nog niet. Het doel is vooral CD&V opnieuw in het bestuur te krijgen. Zes jaar oppositie is voldoende geweest. We staan te trappelen om opnieuw mee het beleid te kunnen uitstippelen. We gaan zeker niet zeggen dat de voorbije zes jaar slecht is bestuurd, maar we hebben wel twijfels bij enkele prestigeprojecten zoals het nieuwe Zomerhuis. Elk dossier moet afgewogen worden op zijn betaalbaarheid, haalbaarheid en het moet maatschappelijk gedragen zijn. We denken dat er momenteel andere prioriteiten zijn dan het Zomerhuis."